Παρασκευή 29 Μαΐου 2026

ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΓΙΑΡΙΔΟΥ: Η Ανθρωπιστική παιδεία ως απάντηση στις προκλήσεις του 21ου αιώνα

Κλείνοντας τον Απρίλιο 20 χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για τον χώρο της παιδείας όπως διαμορφώνεται στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής. Σε μια περίοδο που οι αλλαγές συμβαίνουν με ταχύτητα φωτός, οι νέοι πρέπει να εκπαιδευτούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιλαμβάνονται και να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις αυτές σε γλωσσικό, κοινωνικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Η προσαρμοστικότητα, λοιπόν, αναδεικνύεται ως κρίσιμη ικανότητα. Προσαρμοστικότητα και ευελιξία αποτελούν μια συναρπαστική ικανότητα που το εκπαιδευτικό σύστημα καλείται ν’ αναδείξει και να υποστηρίξει ταυτόχρονα. Κι εδώ έγκειται η δυσκολία.Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει  να διαμορφώσει ανθρώπους που δεν φοβούνται την αβεβαιότητα αλλά-αντιθέτως- την αντιλαμβάνονται ως ευκαιρία για ανάπτυξη και μάθηση. Και αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί από την πρωτοβάθμια κιόλας εκπαίδευση.

Προσωπικά, ως φιλόλογος και εκπαιδευτικός εδώ και 20 πλέον χρόνια, θα εστιάσω στα γλωσσικά μαθήματα της νεοελληνικής γλώσσας (Έκθεση) και στη Λογοτεχνία. Στην καθημερινή μας ζωή οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε χρήση τεσσάρων βασικών, γλωσσικών δεξιοτήτων, ακούμε την ομιλία - συζήτηση με ορθή αντίληψη, διαβάζουμε κριτικά, σκεφτόμαστε, μιλάμε και γράφουμε στη μητρική μας γλώσσα. Είναι, λοιπόν, απόλυτη ανάγκη φεύγοντας από το σχολείο να έχουμε καταφέρει στο μέγιστο όλα αυτά.

Πώς θα υλοποιηθεί όμως, ο στόχος αυτός; Μέσα από την ενίσχυση των γλωσσικών μαθημάτων και της ανθρωπιστικής παιδείας εν γένει. Μια ανθρωπιστική παιδεία βιωματική που ενσταλάζει την επιθυμία και την ικανότητα να ενεργούμε και να αντιδρούμε, να συμπεριφερόμαστε με συμπόνοια, ήθος και σοφία, αλλά και που ταυτοχρόνως παρέχει τις γνώσεις και τα εφόδια, ώστε να διαφυλάξουμε τα κληροδοτήματα του παρελθόντος, θέτοντας τα θεμέλια για ένα πιο ανθρώπινο μέλλον.

Η ανθρωπιστική παιδεία περιλαμβάνει 4 στοιχεία, την παροχή πληροφοριών που είναι ακριβείς, την προώθηση της περιέργειας, της δημιουργικότητας αλλά και της κριτικής σκέψης. Μέσα από τη διδασκαλία, τη βιωματική μάθηση και τη σε βάθος ανάλυση των λογοτεχνικών κειμένων, η ανθρωπιστική παιδεία μπορεί κάλλιστα να είναι η πιο επαναστατική και αποτελεσματική προσπάθεια του εμείς ! Μόνο έτσι, όταν απομακρυνθούμε από το “Εγώ” θα πλησιάζουμε το “Εμείς” και αυτό θα επιτευχθεί, όταν η εκπαίδευση γίνει πραγματικά ανθρωπιστική. Τοιουτοτρόπως, θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά πολιτών που θα ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις του 21ου αιώνα .

*Φιλόλογος ΑΠΘ - Απόφοιτος Δημοσιογραφίας ΑΠΘ - Msc Δημιουργικής Γραφής & Δημόσιου Λόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου