Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020

Ένας χρόνος διοίκησης του Παντελή Τσακίρη. Τι λέει με άρθρο του ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου στην εφημερίδα "Τριάντα Ημέρες"

Από τη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου πράξαμε αυτό ακριβώς που υποσχεθήκαμε: να σηκώσουμε μανίκια και να εργαστούμε σκληρά για να κάνουμε τη ζωή των συνδημοτών μας καλύτερη. Ποτέ άλλοτε 12 μήνες διοίκησης δεν ήταν τόσο παραγωγικοί.

Επιδιώκουμε έναν δήμο-συμπαραστάτη του επιχειρηματία. Μειώσαμε με το «καλημέρα», τα δημοτικά τέλη για όλους του επαγγελματίες του Δήμου κατά 11,4%, ενώ σύντομα αντίστοιχη ελάφρυνση θα ισχύσει και στα νοικοκυριά.

Φροντίζουμε να είναι καθαρή κάθε γωνιά, κάθε δρόμος, κάθε γειτονιά. Βρισκόμαστε σε όλες τις περιοχές και μεριμνούμε να είναι καθαρές κάθε μέρα. Δίνουμε τέλος στις παράνομες χωματερές ογκωδών αντικειμένων. Ευπρεπίζουμε ασταμάτητα τις γειτονιές του Δήμου μας με κλαδεύσεις δέντρων, δενδροφυτεύσεις και φυτεύσεις λουλουδιών.

Προωθούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου. Πετύχαμε την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή δράση WiFi4EU. Αυτό σημαίνει δωρεάν ασύρματο internet σε δημόσιους χώρους. 

Δημιουργήσαμε τη δημοτική διαδικτυακή πλατφόρμα followgreen.gr/oraiokastro. Πρόκειται για πλατφόρμα επιβράβευσης της ανακύκλωσης με στόχο να εκπαιδεύσει τους πολίτες σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα. 

Παράλληλα, τοποθετήσαμε ειδικούς αισθητήρες σε κομβικά σημεία του δήμου που  μετράνε την ατμοσφαιρική ρύπανση. 

Ακόμη, oι δημότες σύντομα θα μπορούν με ένα κλικ να καταθέτουν αιτήματα και να εκδίδουν πιστοποιητικά από το σπίτι τους μέσα από ένα εργαλείο απομακρυσμένων ηλεκτρονικών συναλλαγών. 

Στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου βοηθάμε γύρω στις 250 οικογένειες που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες.

Ενισχύσαμε το Κοινωνικό Φαρμακείο με φαρμακευτικό υλικό, ενώ προωθήσαμε το Κέντρο Κοινότητας ως κομβικό σημείο ενημέρωσης των δημοτών, του οποίου ο ρόλος δεν ήταν διαδεδομένος μέχρι πρότινος. 

Αναπτύξαμε σημαντικά το «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλη την έκταση του δήμου, βοηθώντας ανθρώπους τρίτης ηλικίας να παραλάβουν κατ’ οίκον τρόφιμα , φάρμακα και νοσηλευτική φροντίδα.

Στις 3 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζουμε τον Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια στον οποίο δημότες μας θα μπορούν να εξεταστούν ή να συμμετάσχουν σε δράσεις πρόληψης για την άνοια.

Ολοκληρώσαμε την κατάρτιση του ΣΔΑΕΚ (Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα). Παράλληλα, εκπονήσαμε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, το οποίο και έχει αποσταλεί ώστε να λάβει τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις.

Αλλάζουμε τη μορφή του δήμου με σωρεία τεχνικών παρεμβάσεων. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω τα παρακάτω:

Μελέτες και έργα προς δημοπράτηση

- Ανάπλαση Πλατείας Τζαβέλλα στο Παλαιόκαστρο. Υποβάλλαμε πρόταση χρηματοδότησης για ένα έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ωραιοκάστρου.

- Συντήρηση και Κατασκευή Ανοιχτών Αθλητικών Εγκαταστάσεων του δήμου. Εντάχθηκε στο «Φιλόδημος ΙΙ» -  βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης.

- Ανάπλαση Πλατείας Μελισσοχωρίου -  βρίσκεται σε φάση έγκρισης μελέτης.

- Πυροπροστασία Σχολικών Κτιρίων (Φιλόδημος ΙΙ) -  βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης.

- Ανάπλαση της περιοχής του Αθάνατου Νερού Μελισσοχωρίου -  βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης.

- Συντήρηση Πεζοδρομίων και Τσιμεντοστρωμένων Οδών - βρίσκεται σε φάση υπογραφής σύμβασης.

- Συντήρηση Οδικού Δικτύου (2020-2021) -  βρίσκεται σε φάση υπογραφής σύμβασης.

- Τοποθέτηση Κιγκλιδωμάτων Οδού Κομνηνών - βρίσκεται σε φάση υπογραφής σύμβασης.

- Ανάπλαση Κεντρικής Οδού – Πλατείας και Πάρκου Συντριβανιού Νεοχωρούδας - βρίσκεται σε φάση έγκρισης της μελέτης.

Έργα που επανεκκινήσαμε: 

- Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας.  Καταφέραμε να εξοικονομήσουμε περισσότερα από 200.000 ευρώ για τον δήμο, εντάσσοντας το σημαντικό έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΚΜ έτους 2020.

- Α’ Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου (Πέτρινο). Επαναδημοπρατήσαμε το έργο κατόπιν έκπτωσης του προηγούμενου αναδόχου -  βρίσκεται σε φάση υπογραφής σύμβασης.

- Ανάπλαση Πλατείας Μεσαίου, έργο δεκαετίας το οποίο επανεκκινήσαμε με συντονισμένες ενέργειες.

Έργα σε εξέλιξη:

- Κατασκευή 8 νέων Παιδικών Χαρών.

- Open Mall (Ανοιχτή Αγορά Δήμου Ωραιοκάστρου).

- Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγαρίας «Remote Care» για την παροχή υπηρεσιών απομακρυσμένης υγειονομικής περίθαλψης.

- Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγαρίας «Aquality» για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού στις αστικές περιοχές.

-  Ανέγερση 2ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου.

- Ανέγερση 4ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου.

Έργα σε φάση ολοκλήρωσης:

- Έργα αποχέτευσης οικισμών Πενταλόφου και Νεοχωρούδας.

- Ενοποίηση /επέκταση υφιστάμενου υδρευτικού δικτύου Μελισσοχωρίου με τα υδρευτικά δίκτυα Λητής & Δρυμού για τη βελτίωση της ποιότητας & ποσότητας ποσίμου νερού της Δ.Ε. Μυγδονίας.

Ειδική μνεία θέλω να κάνω σε ένα μακρόπνοο project που δρομολογούμε στην περιοχή Αλώνια. Μιλάμε για την κατασκευή νέου δημαρχιακού μεγάρου, πολιτιστικού κέντρου, πολυδύναμου κέντρου υγείας και θεματικού πάρκου. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τη Μ.Ο.Δ.  Α.Ε. του Υπουργείου Ανάπτυξης και το έργο βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης των μελετών.

Αν όλα αυτά καταφέραμε να τα κάνουμε μόνο μέσα σε 12 μήνες και μάλιστα στο μέσο μιας πρωτόγνωρης κατάστασης παγκόσμιας πανδημίας, είμαι αισιόδοξος ότι ακόμη περισσότερα θα πραγματοποιήσουμε, όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου