Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020

Συνέντευξη Χρήστος Σαραμούρτσης

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας ποια είναι η εικόνα που έχετε σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Με τον σωστό σχεδιασμό και την αξιοποίηση  των διαθεσίμων πόρων μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής και να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων. Ο Δήμος  μας,  με τη σωστή διοίκηση και διαχείριση προγραμμάτων και με πρωτοπόρα έργα, μπορεί να αναπτύξει και να αλλάξει το προφίλ και την φυσιογνωμία του Ωραιοκάστρου,  ακόμη και τώρα στους δύσκολους μήνες της πανδημίας Covid 19.  Οι δυνατότητες είναι εφικτές, η αξιοποίηση είναι το ζητούμενο. Γίνονται προσπάθειες από τα αυτοδιοικητικά όργανα. Το ποσοστό επιτυχίας των ενεργειών αυτών δεν μπορεί να αξιολογηθεί ακόμη. Γίνονται πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και άλλα και με γρηγορότερο ρυθμό. 

Τα πράγματα είναι πιο εύκολα ή πιο δύσκολα από ότι περιμένατε; Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχετε να αντιμετωπίσετε;

Πολύ πιο δύσκολα. Η δυσκολία είναι στην απουσία πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Ακόμη έχουμε και θέματα σκεπτικισμού που αφορούν και  ενέργειές μας που αποδεδειγμένα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Ευτυχώς αφορά μικρή μερίδα της τοπικής κοινωνίας.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες οι δικές σας και γενικότερα του τοπικού συμβουλίου;

Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες,  να λύσουμε χρόνια προβλήματα, να κάνουμε έργα υποδομής, να επιλύσουμε ακόμη και προσωπικά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους, να ενδιαφερθούμε για την καθημερινότητα και την ενημέρωση, να… να... Βασικά εμπλεκόμαστε σε όλα και με όλους.

Από πού έχει έσοδα μια κοινότητα όπως η Νεοχωρούδα;

Για έσοδα υπό την έννοια κονδυλίων που μας διευκολύνουν να εκτελούμε έργα αναπτυξιακά, καθαριότητας, ευπρεπισμού κλπ ας μη μιλάμε. Βαφές, καλλωπισμοί, σημαίες, ανάδειξη τοπίων κλπ γίνονται με δωρεές και προσωπική εργασία των μελών του συμβουλίου και των εθελοντών. 

Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα σχετικά με την ανακατασκευή του πολιτιστικού κέντρου που είχε καεί ολοσχερώς;

Βρέθηκαν τα κονδύλια μέσω της Περιφέρειας και το έργο θα αρχίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και αυτό  ένα ευχάριστο νέο το γεγονός. Η επαναλειτουργία του θα φέρει ξανά τον αέρα του πολιτισμού στο χωριό μας και θα μας χαροποιήσει πολύ.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε σήμερα και ποιο χρήζει άμεσης επίλυσης; 

Πολλά είναι τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επέμβασης και λύσης και η απαρίθμησή τους θα σας κούραζε ίσως. Τα σπουδαιότερα είναι  το θέμα των κοιμητηρίων, ο καθαρισμός των ρεμάτων πέριξ του χωριού, η περαίωση των έργων αποχέτευσης και υδροδότησης.

Υπάρχει κάποια βοήθεια από το Δήμο που να σας επιτρέπει να κάνετε κάποια πράγματα.

Οπωσδήποτε ο Δήμος είναι αρωγός και συμπαραστάτης μας σε θέματα καθαριότητας, οδοποιίας, κοινωνικά  κ.α. Μερικές φορές όμως δεν το κρύβω ότι αναγκαζόμαστε να πιέζουμε για ορισμένα θέματα που κωλυσιεργούν.

Πολύ συχνά βλέπομε να διοργανώνετε εθελοντικές δράσεις.  Από τους κατοίκους έχετε βοήθεια στο έργο σας αυτό;

Από πάντοτε είχαμε μεγάλη ομάδα εθελοντών στο χωριό μας. Σε κάθε κλήση μας για βοήθεια έχουμε αυθόρμητη και αξιόλογη προσέλευση. Ακόμη υπάρχουν και δωρητές που μας προσφέρουν διάφορα υλικά ή αναλαμβάνουν με δικά τους έξοδα μικρά έργα. Είναι συγκινητικό αυτό που συμβαίνει. Μη ξεχνάτε όμως η Κοινοτική αρχή δίνει πάντα το παράδειγμα. Και όλες  οι δράσεις γίνονται σε πνεύμα ισότητας, αισιοδοξίας και αδελφικής αγάπης. Τοξικές αντιδράσεις και υπονοούμενα τα παραβλέπουμε και τα ξεχνάμε. Ας μην ξεχνάμε και την συμμετοχή της τοπικής Εκκλησίας και των φορεων.

Ποιο είναι το όνειρο σας για την Νεοχωρούδα; Πώς βλέπετε το μέλλον του χωριού σας;

Στον λόγο μου πριν την εκλογή μου ανέπτυξα το όραμά μου για το μέλλον της Νεοχωρούδας. Πρωτίστως επιθυμώ το χωριό μου να γίνει κοιτίδα πολιτισμού και να είναι σημείο αναφοράς  σε ό,τι αφορά την κουλτούρα των κατοίκων. Ο πατέρας μου, που έχασα νωρίς και  που ήταν και αντιδήμαρχος  Ωραιοκάστρου, είναι το παράδειγμα που ακολουθώ στη ζωή μου και νιώθω υπερήφανος γι’ αυτόν.  Όσο για το μέλλον της Νεοχωρούδας  σίγουρα είναι ευοίωνο με εμφανείς  τάσεις ανάπτυξης. Τι άλλο!

 *Ο Χρήστος  Σαραμούρτσης είναι Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νεοχωρούδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου