Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019

ΝΕΛΛΥ ΔΕΛΗ: «Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος εξαρχής αν μια παράσταση θα έχει επιτυχία»

Κυρία Δελή, πόσα χρόνια υφίσταται η Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων του Δήμου Ωραιοκάστρου και πόσα χρόνια είστε σκηνοθέτης σε αυτήν; 
Η θεατρική ομάδα ενηλίκων του δήμου Ωραιοκάστρου ιδρύθηκε το 2000 από τον πρώην δήμαρχο Ωραιοκάστρου Νίκο Μπάτο. Δεκαεννιά χρόνια!  Από την πρώτη στιγμή που με εμπιστεύτηκε ο κύριος Μπάτος να οργανώσω το θεατρικό τμήμα του δήμου δηλώνω παρούσα κάθε χρόνο και ελπίζω να είμαι για όσο χρονικό διάστημα θα με εμπιστεύονται.

Πόσα έργα έχετε σκηνοθετήσει όλα αυτά τα χρόνια; Ποια παράσταση θυμάστε όμως πιο πολύ;
Είναι πάρα πολλά τα έργα! Αν θυμάμαι καλά, ξεπερνούν τα δεκαπέντε. Η παράσταση όμως που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι το «Φωνάζει ο κλέφτης» του Ψαθά που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2001. Η συγκεκριμένη παράσταση είναι η πρώτη που έδωσε η θεατρική ομάδα και πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο στην αίθουσα εκδηλώσεων, σημερινή αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ.

Ποιος είναι ο σκοπός αλλά και η ύπαρξη της θεατρικής ομάδας; 
Θα μπορούσα να σας πω ότι σκοπός μιας θεατρικής ομάδας είναι η διδασκαλία της θεατρικής τέχνης, της ορθοφωνίας και της εκφοράς λόγου ακόμα και της παραγωγής θεατρικών έργων. Στην δική μας θεατρική ομάδα δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι. Είναι πρωτίστως κοινωνικοί, αφού, εκτός από τις παραστάσεις στο δήμο μας, συμμετέχουμε και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Για παράδειγμα έχουμε συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις ιδρυμάτων, όπως η «Ελπίδα», η «Αρωγή», ο «Σωτήρ», αλλά και στις φυλακές των Διαβατών, όπου θα τις επισκεφτούμε σε λίγες μέρες. Φυσικά μας ενδιαφέρει και η συμμετοχή σε φεστιβάλ, όπου έχουμε και σπουδαίες διακρίσεις. Ενδεικτικά θα αναφέρω την παράσταση «Τα κόκκινα φανάρια», που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Νεάπολης και πρώτο βραβείο ερμηνείας σε δύο ηθοποιούς στο Φεστιβάλ Καρδίτσας. Επίσης, η παράσταση «Βρυκόλακες» απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Νεάπολης και η παράσταση «Οι μπελάδες του δημάρχου» που απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για την καλύτερη ερμηνεία στο Φεστιβάλ Ηρακλείου Κρήτης.

Το 2018 ανεβάσατε την παράσταση «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου με εξαιρετική επιτυχία. Για ποιο λόγο επιλέξατε αυτό το έργο;
«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» είναι το τελευταίο από τα πολλά δημιουργήματα του διάσημου συγγραφέα. Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου έχει να κάνει με το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα είναι αρκετά επίκαιρο. Αντανακλά και την σημερινή εποχή, όπου πότε πονάμε μόνοι μας, πότε μας πονάν οι άλλοι.

Ποια είναι τα συστατικά εκείνα που μπορούν να κάνουν μια θεατρική παράσταση πετυχημένη;
Πραγματικά δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχει συνταγή για την επιτυχία. Αν υπήρχε, θα την κάνανε όλοι. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος εξ αρχής αν μια παράσταση θα έχει επιτυχία ή όχι. Αυτό όμως που σίγουρα χρειάζεται είναι η πολύ καλή προετοιμασία, αλλά και τόλμη. Όπως είπε και ο Χόρχε Μπουκάι, άλλο είναι να ονειρεύεσαι κι άλλο να δεις τι θα κάνεις με τα όνειρά σου. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η αλήθεια στην έκφραση, η εσωτερικότητα αλλά και η εμβάθυνση στην ψυχοσύνθεση του ήρωα που ερμηνεύουμε, καθώς και η διδασκαλία από έμπειρο σκηνοθέτη και ηθοποιό που γνωρίζει το αντικείμενο.

Ποια είναι η σχέση σας με την αντιδημαρχεία πολιτισμού;
Υπάρχει πραγματικά μια εξαιρετική συνεργασία! Η αντιδημαρχεία πολιτισμού -όπου και ανήκει η θεατρική ομάδα- στέκεται αρωγός σε κάθε μας βήμα. Μας παρέχει ό,τι χρειαζόμαστε για κάθε μας παράσταση, σκηνικά (που είναι προφανώς εξειδικευμένα για κάθε παράσταση), χώρο για τις πρόβες, φωτισμό, ήχο κτλ. Με την ευκαιρία που μου δίνετε θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, κ. Αστέριο Γαβότση, αλλά και το αντιδήμαρχο πολιτισμού, κ. Πέτρο Αταμιάν, για την στήριξη και την βοήθεια που μας προσφέρουν.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας; Τι να περιμένουμε από την θεατρική ομάδα στο μέλλον;
Λόγω της μεγάλης επιτυχίας αλλά και της ζήτησης που είχε και συνεχίζει να έχει η συγκεκριμένη παράσταση θα την συνεχίσουμε μέχρι και τον Μάιο ετοιμάζοντας παράλληλα και την νέα μας παράσταση, η οποία δεν θα είναι κωμωδία, αλλά θα πραγματεύεται ένα πολύ επίκαιρο για την εποχή μας κοινωνικό φαινόμενο, γροθιά στο στομάχι. Θα μου επιτρέψετε όμως να μην σας πω περισσότερες λεπτομέρειες αυτήν την χρονική στιγμή. Λιγάκι υπομονή…
*
Η Νέλλη Δελή είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας ενηλίκων Ωραιοκάστρου και τοπική σύμβουλος ΩραιοκάστρουΣυνέντευξη στον ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΙΟΜΥΤΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου