Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019

Όλη η αλήθεια για τα αδέσποτα στο δήμο Ωραιοκάστρου

Άρθρο του ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΓΑΒΟΤΣΗ
Δημάρχου Ωραιοκάστρου 
Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, αντιμετώπισης και επίλυσης του θέματος των αδέσποτων υλοποιεί με συνέπεια και μεθοδικότητα ο Δήμος Ωραιοκάστρου, ο οποίος για το συγκεκριμένο θέμα έχει επιλέξει στάση υπευθυνότητας και όχι τα επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» στα οποία επιδίδονται όσοι δήθεν γνωρίζουν το ζήτημα.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες που ήδη έχουν ανατεθεί:
- Την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων ποσού 15.000 ευρώ
- Τις υπηρεσίες κτηνιάτρων ποσού 15.000 ευρώ
- Την υπηρεσία της περισυλλογής νεκρών ζώων ποσού 14.229 ευρώ και στους πρώτους μήνες του 2019 θα ανατεθεί ποσό 7.000 ευρώ για σχετικές δαπάνες.
Τα ποσά αυτά θα πληρωθούν εντός του 2019.

Και δεν σταματάμε εδώ καθώς καταρτίζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του θέματος των αδέσποτων, που περιλαμβάνει τα εξής:
- Την ψηφιοποίηση του μητρώου αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων στο Δήμο μας
- Την υλοποίηση τουλάχιστον επτά εκπαιδευτικών προγραμμάτων εντός του 2019 – και πολλών τα επόμενα χρόνια – για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με τα ζώα, τα δικαιώματα τους και την ορθή προσέγγιση των παιδιών με τα ζώα
- Την παροχή ανταποδοτικών κινήτρων σε δημότες που τηρούν ορθές πρακτικές (στείρωση, τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης) από ιδιώτες χορηγούς του προγράμματος.
- Την προώθηση αδέσποτων ζώων σε υπεύθυνες υιοθεσίες.
- Την εισαγωγή τεχνολογίας για την διευκόλυνση του έργου της πενταμελούς επιτροπής.
- Την εφαρμογή προγράμματος επιδοτούμενων στειρώσεων (χρηματοδοτούμενο από ιδιώτες χορηγούς) σε δεσποζόμενα θηλυκά κατοικίδια ζώα των δημοτών, που ανήκουν στα χαμηλά εισοδήματα.
Το θέμα των αδέσποτων είναι ένα μεγάλο νέο πρόβλημα.
Στα προβλήματα όμως δεν χρειάζεται να μιλάμε τη γλώσσα της καταστροφής, αλλά τη γλώσσα της λύσης. Τη γλώσσα της καταστροφής μιλάνε κάποιοι υποψήφιοι Δήμαρχοι.
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι, όπως ο κ. Πολυχρονίδης –υποψήφιος Δήμαρχος και αυτός - ο οποίος γνωρίζοντας από διοίκηση σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, δεν επιδόθηκε σε μια εύκολη αντιπολίτευση και αναγνώρισε την ανάγκη λύσης σε Περιφερειακό Μητροπολιτικό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, είμαστε ακόμη σε αναμονή της έγκρισης παραχώρησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα μας δώσει την δυνατότητα για την δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε κτίριο γενετικής ζώων, που έχει το υπουργείο και βρίσκεται στη Νέα Μεσήμβρια. Το καταφύγιο αυτό θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των αδέσποτων τριών δήμων: του Δέλτα, Ωραιοκάστρου και της Χαλκηδόνας, δηλαδή δήμων με πληθυσμό περίπου 120 χιλιάδες άτομα.
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου φροντίζει και για την στείρωση, τον εμβολιασμό, την ιατρική περίθαλψη και το«τσιπάρισμα» των αδέσποτων που ανήκουν σε αυτόν. Για το λόγο αυτό έχει ενεργές συμβάσεις με δυο κτηνιάτρους, έναν περισυλλογέα και ένα που φροντίζει για την αποτέφρωση των νεκρών ζώων. Επίσης υπάρχουν αναλυτικά βιβλιάρια και πιστοποιητικά ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των ζώων στο αρχείο μας.
Αναλυτικά τα στοιχεία των επεμβάσεων μας σε σχέση με τα αδέσποτα για το έτος 2018 είναι:
• 120 στειρώσεις θηλυκών σκύλων • 4 στειρώσεις αρσενικών σκύλων
• 163 εμβολιασμοί • 17 επείγοντα  • 12 τεστ και • 101 ηλεκτρονικές ταυτοποιήσεις.
Δεν ισχυριζόμαστε ως διοίκηση του Δήμου ότι βγήκαμε από το «δάσος» του προβλήματος διαχείρισης των αδέσποτων.
Είναι σίγουρο όμως ότι βρισκόμαστε στο δρόμο της εξόδου και περπατάμε γρήγορα για να βγούμε. 

2 σχόλια: