Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: «Θα εφαρμόσω μέχρι κεραίας το πρόγραμμά μου, το οποίο θα ξεκινήσει να παρουσιάζεται βήμα-βήμα στους συμπολίτες μου»

«Πρωταγωνιστές ξανά» είναι η ονομασία του συνδυασμού σας αλλά και το σλόγκαν σας. Πρωταγωνιστές ξανά, γιατί;
Η χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια περνάει τη μεγαλύτερη και βαθύτερη κρίση της από την έναρξη της Μεταπολίτευσης. Οι δεκαετίες που προηγήθηκαν μας άφησαν πολλές ανοιχτές πληγές, που κανείς δεν ασχολήθηκε να επουλώσει. Κακοδιοίκηση, διαφθορά, αδιανόητες οικονομικές σπατάλες, πλήρης ανορθολογισμός στην άσκηση της εξουσίας, πελατειακό, μεγάλο και αναποτελεσματικό κράτος είναι μόνον ορισμένες από τις πιο κρίσιμες παθογένειες που μας κληροδοτούν οι προηγούμενες γενιές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντί να ορθώσει το ανάστημά της και να αντισταθμίσει αυτή την κατάσταση, στην πραγματικότητα έγινε συνένοχος. Εξαίρεση δυστυχώς δεν αποτελεί σε αυτό ούτε ο Δήμος Ωραιοκάστρου, ο οποίος έχει μείνει πολύ πίσω στα πάντα. Χρηματοδοτικά εργαλεία παρέμειναν αναξιοποίητα, έργα με ώριμες μελέτες που ποτέ δεν είδαμε, ευκαιρίες βελτίωσης της ζωής των δημοτών που χάθηκαν.

Οι πολίτες βρέθηκαν κατά συνέπεια στο περιθώριο. Σε αυτήν ακριβώς την περιθωριοποίηση ήρθε να απαντήσει το όνομα και η φιλοσοφία του «Πρωταγωνιστές Ξανά». Στόχος μας, οι κάτοικοι Καλλιθέας, Μυγδονίας και Ωραιοκάστρου να μην παραδοθούν στις ακινητοποιητικές δυνάμεις της απαισιοδοξίας και της απάθειας, αλλά να τολμήσουν να πιστέψουν σε ένα θετικότερο μέλλον και να παλέψουν για αυτό.

Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγετε τους συνεργάτες σας στο ψηφοδέλτιό σας;
Δεν με ενδιέφερε ποτέ ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η κατεστημένη πολιτική τόσο σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας όσο και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πελατειακές πρακτικές που στόχευαν ψυχρά και κυνικά στην τήρηση ισορροπιών με πλήρη αδιαφορία για την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αξιοκρατικά κριτήρια με έβρισκαν και συνεχίζουν να με βρίσκουν φανατικά αντίθετο. Οι συνεργάτες που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της παράταξης είναι άνθρωποι της σκληρής δουλειάς, του πλούσιου βιογραφικού και της μάχιμης καθημερινότητας, η οποία εκδηλώνεται μέσα από μια ποικιλία ρόλων και ιδιοτήτων. Είναι άντρες και γυναίκες με ικανότητες που δοκιμάστηκαν στην πραγματική ζωή και που όλοι τους μοιράζονται την ίδια φλόγα, το ίδιο πάθος για τον τόπο μας. Προέρχονται από διαφορετικές ηλικίες και εκπροσωπούν αντιπροσωπευτικά καθεμία από τις τρεις μας δημοτικές ενότητες. Διαθέτουν αίσθηση καθήκοντος και διατηρούν ανοιχτό μυαλό σε νέες, αλλά ρεαλιστικές ιδέες, ενώ μέσα από την επαγγελματική και κοινωνική τους δραστηριότητα έχουν σημαντική επιρροή στην τοπική κοινωνία.

Πώς εκτιμάτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Ωραιόκαστρο; 
Το Ωραιόκαστρο μπορεί με ευκολία να χαρακτηριστεί ως ο Δήμος των χαμένων ευκαιριών. Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να περηφανευτεί παρά για ένα μόνο «κατόρθωμα»: Να αναδειχτεί σε δευτεραθλήτρια στις απευθείας αναθέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε ό,τι όμως έχει πραγματική επίπτωση στην καθημερινότητα των δημοτών ο νυν δήμαρχος είναι απλά απών. Ο πολυχώρος αθλητισμού και πολιτισμού στην Γαλήνη, έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, γιατί δεν υλοποιήθηκε; Σχολεία για τα οποία υπάρχουν ώριμες μελέτες εδώ και δέκα χρόνια για ποιο λόγο δεν υπάρχουν; Το ανοιχτό θέατρο, παρότι είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Θησέας, γιατί δεν κοσμεί την πολιτιστική ζωή του τόπου μας; Η ανάπλαση της λεωφόρου Δημοκρατίας, της πλατείας Χαρίλαου Χαραβόπουλου και της πλατείας Τζαβέλα πού είναι;

Ποιες είναι οι δικές σας δεσμεύσεις απέναντι στους κατοίκους του Ωραιοκάστρου; 
Θα εφαρμόσω μέχρι κεραίας το πρόγραμμά μου, το οποίο θα ξεκινήσει να παρουσιάζεται βήμα - βήμα στους συμπολίτες μου. Ήδη, έχει οριστεί ο επικεφαλής του σχεδιασμού του, ο οποίος και προΐσταται μιας ομάδας εξαιρετικών επιστημόνων.

Ιεραρχώντας τα προβλήματα, πού θα δώσετε περισσότερη βαρύτητα, αν σας επιλέξουν οι δημότες Ωραιοκάστρου και αναλάβετε τον δημαρχιακό θώκο;
Θα ξεμπλοκάρω κάθε βαλτωμένο έργο. Θα βγάλω από το συρτάρι έτοιμες μελέτες που δεν αξιοποιήθηκαν. Μέλημά μας η αναβάθμιση της ζωής των δημοτών. Θέλουμε έναν τόπο καθαρό, βιώσιμο και ευχάριστο. Θέλουμε να λύσουμε ριζικά το ζήτημα με το νερό σε Μυγδονία και Καλλιθέα. Επιδιώκουμε Δήμο σύγχρονο που να απλοποιεί διαδικασίες και να μην απαιτεί την παρουσία των δημοτών για απλές υποθέσεις τους. Κυρίως όμως θα εστιάσουμε στην καλλιέργεια των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Δήμου μας.

Γνωρίζοντας ότι οι πόροι στην αυτοδιοίκηση είναι πολύ περιορισμένοι, πώς θα καταφέρετε να αντεπεξέλθετε στις δεσμεύσεις σας;
Θα περιορίσω δραματικά τις απευθείας αναθέσεις. Θα υπάρχουν παντού διαφανείς διαγωνισμοί στους οποίους ο καλύτερος, ποιοτικότερος και οικονομικότερος θα κερδίζει. Πλήρης αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Ούτε ευρώ χαμένο. Απόλυτη ανταποδοτικότητα δημοτικών τελών.

Ποια είναι η γνώμη σας για το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και αν θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξουν συνεργασίες και συγκλήσεις;
Η απλή αναλογική επιστρατεύτηκε για να προκληθεί χάος και ακινησία στη διοίκηση επειδή έτσι συνέφερε τους κυβερνώντες. Θυσίασαν τη σταθερή και αξιόπιστη διοίκηση των τοπικών κοινωνιών στον βωμό των δικών τους μικροκομματικών υπολογισμών. Ήδη ο υποψιασμένος πολίτης βλέπει τον κατακερματισμό των υποψηφίων σε κάθε Δήμο της χώρας. Άνθρωποι-αλεξιπτωτιστές που ποτέ δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον για τα κοινά του τόπου τους ξαφνικά πίστεψαν ότι ήρθε η δική τους στιγμή να γίνουν δήμαρχοι. Πολυδιάσπαση και πόλωση προεκλογικά και πιθανή ακινησία στη λήψη αποφάσεων μετεκλογικά είναι προκλήσεις που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου