Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018

Σχέδιο για τη δημιουργία Open Mall στο κέντρου του Ωραιόκαστρο

Στη δημιουργία ενός ισχυρού, ανταγωνιστικού και βιώσιμου κέντρου λιανικής πώλησης, «Open Mall» με αναβαθμισμένες υποδομές, προχωρά ο δήμος Ωραιοκάστρου σε συνεργασία με τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο, με σκοπό την ενίσχυση και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Μια κεντρική περιοχή του δήμου πρόκειται να μεταμορφωθεί και εκεί να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό κέντρο εμπορίου, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αισθητική ανάπλαση, επανασχεδιασμό των καταστημάτων, δωρεάν wi-fi, πεζοδρόμηση, φωτισμό, καθαριότητα, πράσινο παντού, διασφάλιση πρόσβασης ΑμεΑ.
Στόχος της δημιουργίας του Open Mall Ωραιοκάστρου, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, είναι η προώθηση της τοπικής, εμπορικής & οικονομικής ανάπτυξης, η δημιουργία ισχυρού, ανταγωνιστικού και βιώσιμου κέντρου λιανικής πώλησης, η ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής και η προσέλκυση αγοραστικού κοινού. Ήδη 91 καταστηματάρχες έχουν ανταποκριθεί θετικά και θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στην περιοχή παρέμβασης το 39% των καταστημάτων είναι εμπορικά και άλλο ένα 16% υγειονομικού ενδιαφέροντος.

˝Το Open Mall μας δίνει την ταυτότητα μιας πράσινης έξυπνης αγοράς. H πεζοδρόμηση, το  πράσινο, οι χώροι στάθμευσης, ο νέος αστικός εξοπλισμός, οι έξυπνες εφαρμογές κ.α. σκιαγραφούν  το μέλλον της αγοράς. Χρειαζόμαστε πολλούς επισκέπτες για να το καταφέρουμε  χρειαζόμαστε να προσφέρουμε το διαφορετικό και εξαιρετικό. Σήμερα η λύση νομίζω είναι ο τετραπλός έλικας ανάπτυξης  (Επιχειρήσεις,  κοινωνία των πολιτών, εκπαιδευτικοί φορείς, Δήμος)˝, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Ωραιοκάστρου, Ισαάκ Ξανθόπουλος.
˝Το πρόγραμμα των ανοιχτών κέντρων εμπορίου είναι μια ευκαιρία με σκοπό την αναβάθμιση της αγοράς, την ανάδειξη των καταστημάτων αλλά και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών του Ωραιοκάστρου. Σε συνεργασία με το δήμο Ωραιοκάστρου κινούμαστε δυναμικά προς πάσα κατεύθυνση για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού˝, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου, Βασίλειος Ιακωβίδης.
Το Open Mall του Ωραιοκάστρου – Που και πώς θα διαμορφωθεί
Το «Οpen Mall» θα λειτουργεί ως «τοπόσημο» για την πόλη, κάτι που σημαίνει αναβάθμιση της τοπικής αγοράς του Ωραιοκάστρου, προσέλκυση καταναλωτών, νέες θέσεις εργασίας.
Η περιοχή παρέμβασης, όπου σχεδιάζεται το Open Mall, είναι η οδός Δημοκρατίας (Θεσσαλονίκης – 25η Μαρτίου), η Κομνηνών (Βασ. Κωνσταντίνου – Ρήγα Φεραίου), Βασιλέως Γεωργίου (Ρήγα Φεραίου – Αριστοτέλους), Αριστοτέλους (Ιπποκράτους – Βας. Κωνσταντίνου) και Βασ. Κωνσταντίνου (Αριστοτέλους – Βασ. Γεωργίου).
Σύμφωνα με την προμελέτη που παρουσιάστηκε στην περιοχή σχεδιάζονται διεύρυνση πεζοδρομίων, μετατροπή τμήματος της Λεωφόρου δημοκρατίας σε ήπιας κυκλοφορίας & μονοδρόμηση, δεντροφύτευση και χαμηλή φύτευση, επανασχεδιασμός φωτισμού του δημόσιου χώρου, νέος αστικός εξοπλισμός κατά μήκος καθώς και διαμόρφωση χώρου στάθμευσης, μέσω της αγοράς ενός οικοπέδου.

Μέσα στις παροχές προς τους πολίτες θα είναι το ελεύθερο ίντερνετ, ενώ σχεδιάζεται να τοποθετηθούν και τα έξυπνα παγκάκια στα οποία θα υπάρχει η δυνατότητα φόρτισης των κινητών τηλεφώνων.
Προτείνεται παράλληλα η αναδιαμόρφωση των όψεων των καταστημάτων με χρήση ξύλου και πράσινου, καθώς και η χρησιμοποίηση του λογότυπου Open Mall.
Αγορά οικοπέδου για χώρο στάθμευσης 1.100 τ.μ.
Το οικόπεδο που προορίζεται για χώρος στάθμευσης έχει εμβαδόν 1100 τ.μ., βρίσκεται εντός της περιοχής παρέμβασης και είναι το μοναδικό αδόμητο στην περιοχή.
Για τη διαμόρφωση του προτείνεται περιμετρική ζώνη φύτευσης, με δέντρα και θάμνους για την κάλυψη των πλαγίων όψεων των όμορων κτιρίων, καθώς επίσης και μία νησίδα πρασίνου στο σημείο που βρίσκονται τα υπάρχοντα μεγάλα δέντρα. Η υπόλοιπη επιφάνεια προτείνεται να επιστρωθεί με άχρωμη άσφαλτο, όπου θα γίνουν οι γραμμογραφήσεις των θέσεων στάθμευσης. Στην περιμετρική φυτεμένη ζώνη πρόκειται επίσης να εγκατασταθούν ιστοί φωτισμού και κάδοι μικροαπορριμάτων.
Σύμφωνα με την προμελέτη προτείνεται να τοποθετηθούν 32 αισθητήρες και  πινακίδες πληροφόρησης οδηγών στον  υπαίθριο χώρο στάθμευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου