Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018

Συνέντευξη Ηλία Ζιακούλη: Αναβαθμίζουμε σήμερα την ποιότητα στον τομέα της καθαριότητας

Κύριε Ζιακούλη, είστε αντιδήμαρχος καθαριότητας αλλά και πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕ.Ω. Για ποιο λόγο κατέχετε και τις δύο θέσεις;
Όταν ανέλαβα τη ΔΗ.ΚΕ.Ω., η Δημοτική Επιχείρηση αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν (για υποθέσεις που αφορούσαν τον πρώην δήμο Καλλιθέας και για την περίοδο 2002-2010), που είχαν ως αποτέλεσμα και την δέσμευση του προσωπικού μου ΑΦΜ. Με το νομικό μου επιτελείο καταφέραμε να λύσουμε κατά ένα μεγάλο μέρος το πρόβλημα. Όταν όμως συζητήθηκε το θέμα της μεταπήδησής μου στην αντιδημαρχία, υπήρχαν ακόμη σε εξέλιξη δικαστικά θέματα, οπότε ήταν σχεδόν αδύνατη η αντικατάσταση μου, καθώς ήμουν γνώστης της υπόθεσης, αλλά και έμμεσα εμπλεκόμενος.

Οι θέσεις που κατέχετε είναι με αμοιβή. Αμείβεστε και για τις δυο;
Όχι, αμείβομαι μόνο από την αντιδημαρχία καθαριότητας.

Όλοι έχουν να πουν ένα καλό λόγο για την ΔΗ.ΚΕ.Ω. Σε ποια κατάσταση τι βρήκατε και πώς είναι σήμερα;
Όταν ανέλαβα τη ΔΗ.ΚΕ.Ω., την βρήκα καταχρεωμένη και στα όρια της διάλυσης. Παρόλα αυτά καταφέραμε να την αναβαθμίσουμε.
Δημιουργήσαμε δύο νέα, υπερσύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα ΚΔΑΠ, ένα στον Πεντάλοφο και ένα στο Παλαιόκαστρο, και προσθέσαμε καινούριες ειδικότητες (πληροφορική, ρομποτική, θεατρική αγωγή κ.α.) με αποτέλεσμα την αύξηση των παιδιών από 60 σε 320, η οποία αύξηση με τη σειρά της οδήγησε σε πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και τις επιδοτήσεις από προγράμματα ΕΣΠΑ από 120.000 ευρώ να φτάσουν στις 550.000 ευρώ.
Αναβαθμίσαμε  τους παιδικούς μας σταθμούς. Οι παιδικοί σταθμοί της ΔΗ.ΚΕ.Ω. που λειτουργούν στη Λητή, το Δρυμό και το Μελισσοχώρι είναι από τους πιο ασφαλείς, σύγχρονους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους ιδιωτικούς.
Δημιουργήσαμε τον δημοτικό λαχανόκηπο, στον οποίο περίπου 150 συμπολίτες μας καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά. Να σημειωθεί ότι ο λαχανόκηπος δεν επιβαρύνει τους πολίτες του Ωραιοκάστρου, καθώς το νερό που χρησιμοποιείται προέρχεται από μια ανενεργή γεώτρηση που μπορέσαμε και ενεργοποιήσαμε.  Τέλος, ανακαινίσαμε τα τρία γήπεδα τένις που διαθέτει καθώς και το γήπεδο 5x5.

Ας πάμε στον τομέα της καθαριότητας. Ακούγεται ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, που με τη σειρά της προκαλεί προβλήματα στην καθαριότητα. Ισχύει; 
Όπως ίσως γνωρίζεται, η καθαριότητα γίνεται κυρίως με συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις συνεχώς παρατείνονται. Το περασμένο καλοκαίρι  όμως με απόφαση δικαστηρίου δεν ανανεώθηκε η σύμβαση των υπαλλήλων καθαριότητας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Το πρόβλημα τώρα λύθηκε, καθώς οι συμβασιούχοι δικαιώθηκαν και επέστρεψαν στις θέσεις εργασίας τους. Να αναφέρω ότι  κάναμε και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες (μέσω ΑΣΕΠ) για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, οπότε ο δήμος θα έχει και μόνιμο προσωπικό.

Κυκλοφορούν  όμως φωτογραφίες σε sites και έντυπα που δείχνουν ένα… βρόμικο Ωραιόκαστρο.
Είναι πανεύκολο για τον καθένα να δημιουργήσει εντυπώσεις και να κάνει αντιπολίτευση με μια – δυο φωτογραφίες. Ναι, μπορεί να υπάρχουν ίσως κάποια σημεία βρόμικα ή κάποιες  πεταμένες σακούλες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Ωραιόκαστρο είναι βρόμικο. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών και γενικά η καθαριότητα του δήμου γίνεται όπως ακριβώς πρέπει να γίνεται. Με δεδομένο τις συνθήκες που επικρατούσαν το καλοκαίρι και με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν εκ των υστέρων θεωρώ ότι ο δήμος Ωραιοκάστρου είναι ένας καθαρός δήμος, από τους καθαρότερους στη Θεσσαλονίκη.

Ο δήμος προμηθεύτηκε 950 καινούριους κάδους. Πώς θα τους διαθέσετε; Πείτε μας και για το νέο σύστημα καθαρισμού των κάδων.
Πραγματικά προμηθευτήκαμε 950 καινούριους, σύγχρονους κάδους, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.  Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης όλων των κατεστραμμένων κάδων, ενώ παράλληλα έχει γίνει από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και η καταγραφή των κάδων που έχει ανάγκη η κάθε περιοχή, ώστε οι κάδοι να διατεθούν σωστά σε όλο το δήμο.
Οι κάδοι πλέον θα πλένονται με ένα νέο, πρωτοποριακό, οικολογικό προϊόν, το οποίο θα αφήνει στον κάδο μικροοργανισμούς  που  θα τρώνε τα υπολείμματα τα τροφών που έχουν μείνει στον κάδο. Με το σύστημα αυτό και μονο με δυο πλύσεις ο κάδος επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση και χωρίς υπολείμματα.

Με τα ογκώδη αντικείμενα και τις χωματερές τι γίνεται; 
Η διοίκηση Γαβότση είναι η μόνη διοίκηση που ασχολήθηκε με το θέμα των ογκωδών. Μέσα στον Νοέμβριο θα καταθέσουμε την πρόταση για τα πράσινα σημεία. Τα πράσινα σημεία θα είναι ελεγχόμενοι χώροι, περιφραγμένοι, ασφαλτοστρωμένοι ή τσιμεντοστρωμένοι,  ό-
που εκεί ο πολίτης θα εναποθέτει τα ογκώδη του και από εκεί θα γίνεται η μετέπειτα διαχείριση τους.

Είστε ευχαριστημένος με την καθαριότητα στο  δήμο Ωραιοκάστρου;
Ο τομέας της καθαριότητας είναι από τους βασικότερους τομείς σε ένα δήμο. Προσωπικά δεν θα μπορούσα να ποτέ να είμαι ευχαριστημένος από την καθαριότητα. Μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι με τις ενεργείς που γίνονται τον τελευταίο καιρό αναβαθμίζουμε σήμερα την ποιότητας της καθαριότητας.

Γιατί πιστεύεται ότι η αντιπολίτευση αντιδρά στην κατασκευή του σκέπαστρου στο κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου; 
Είχα την τύχη να διαχειριστώ από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε το κολυμβητήριο. Έγινε πάρα πολύ σοβαρή δουλειά και αυτό φάνηκε στην ποιότητα του νερού. Το κολυμβητήριο μας είναι από τα πιο σύγχρονα κολυμβητήρια στην Ελλάδα. Έχει όμως ένα μειονέκτημα. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει το χειμώνα, επειδή το κόστος λειτουργίας την ημέρα είναι 800 – 1000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε, είναι αδύνατον να στηρίξουμε μια τέτοια προσπάθεια. Η διοίκηση Γαβότση και εγώ προσωπικά προτείναμε το «κλείσιμο» του κολυμβητηρίου. Επικαιροποιήσαμε μια μελέτη που προϋπήρχε, ώστε το κολυμβητήριο να γίνει κλειστό. Τα οφέλη του σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολλά. Θα έρχονται εκατοντάδες κάτοικοι των ομόρων δήμων για να αθλούνται στο Ωραιόκαστρο. Θα δημιουργηθούν ομάδες,  ακαδημίες και αυτό θα φέρει μια τεράστια ανάπτυξη στον αθλητισμό αλλά και γενικά στον τόπο μας. Όσοι όμως αντιμάχονται στην κατασκευή αυτού του υπερσύγχρονου σκέπαστρου στο κολυμβητήριο, το οποίο σημειωτέον θα ανοίγει τους θερινούς μήνες, λειτουργούν μικρόψυχα, και αντιπολιτευτικά.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν έργα που είτε ολοκληρώνονται είτε είναι σε εξέλιξη είτε θα ξεκινήσουν σε σύντομα χρονικό διάστημα. Γιατί όλα γίνονται τελευταία στιγμή; Μήπως τελικά ισχύει αυτό που λέει ο κόσμος; Δηλαδή ότι είναι ένα προεκλογικό τρικ; 
Η διοίκηση Γαβότση λειτουργεί επ’ ωφελεία της κοινωνίας και όχι δικών της συμφερόντων.
Εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι τα έργα που είτε ολοκληρώνονται είτε είναι σε εξέλιξη είτε πρόκειται να ξεκινήσουν σε σύντομα χρονικό διάστημα θα αλλάξουν το τοπίο στο δήμο Ωραιοκάστρου. Όλα τα έργα απαιτούν  μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να ωριμάσουν οι μελέτες και στην συνέχεια να πραγματοποιηθούν.  Αυτό το χρονικό διάστημα τα περισσότερα έργα έχουν ωριμάσει  και είναι έτοιμα να αρχίσει η κατασκευή τους.

Τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξή σας. Μήπως τελικά υπάρχει πρόβλημα συνοχής;
Αν και υπήρξαν ορισμένες αποχωρήσεις, η παράταξη «Πολιτεία με Όραμα» συνεχίζει να είναι μια συμπαγής παράταξη. Μάλιστα διαθέτει υπεροπλία στελεχών. Θα μπορούσα να πω χαριτολογώντας ότι ο βασικός «πονοκέφαλος» του Αστ. Γαβότση δεν θα είναι να βρει υποψηφίους για το συνδυασμό, αλλά ποιους θα αφήσει απ ‘ έξω.

Κλείνοντας, κύριε Ζιακούλη, θα είστε ξανά υποψήφιος με την παράταξη του κ. Γαβότση; Υπήρξαν φήμες ότι ενδέχεται να κατέβετε στις εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος.
Φυσικά και θα είμαι και πάλι υποψήφιος με την παράταξη «Πολιτεία με Όραμα» του Αστέριου Γαβότση, γιατί θεωρώ ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να προσφέρει στο δήμο Ωραιοκάστρου τα μέγιστα. Όσο για τις φήμες που με θέλουν υποψήφιο δήμαρχο, μπορώ να σας πω ότι ο  δήμος Ωραιοκάστρου δεν έχει ανάγκη από υποψηφίους δημάρχους. Ο δήμαρχος μας, Αστέριος Γαβότσης, είναι ο δήμαρχος της επόμενης τετραετίας. Για το μέλλον το συζητάμε…

Συνέντευξη στον ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΙΟΜΥΤΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου