Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018

Δημαρχειακό πάρκο στην περιοχή Αλώνια

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής «Αλώνια» έχει η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της μεγάλης αυτής έκτασης, η οποία παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητη. Στο χώρο, έκτασης περίπου 16 στρεμμάτων, σχεδιάζεται να γίνει ένα δημαρχιακό πάρκο.
Η προμελέτη για την ανάπλαση της περιοχής έχει πραγματοποιηθεί από μια αρχιτέκτονα του Ωραιοκάστρου, αρχικά ως διατριβή στο μεταπτυχιακό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από την ίδια αρχιτέκτονα η μελέτη παρουσιάστηκε ολοκληρωμένη πλέον, το προηγούμενο διάστημα, στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Αστέριο Γαβότση.
Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Τριάντα Ημέρες», ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ευάγγελος Καραστεργίου, προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο η δημιουργία ενός κτηρίου πολλαπλών χρήσεων, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί τόσο το δημαρχείο, όσο και αίθουσες εκδηλώσεων, καταστήματα και πάρκινγκ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, στο χώρο σχεδιάζεται να ανεγερθεί το δημαρχιακό μέγαρο, με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Στόχος είναι να είναι φιλικό και λειτουργικό τόσο προς τους εργαζόμενους όσο και προς τους δημότες. Στο κτήριο, σύμφωνα με το δήμο, θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες. Σχεδιάζεται, επίσης, να λειτουργήσει και πολιτιστικό κέντρο με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Παράλληλα, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα υπόγειο πάρκινγκ καθώς και καταστήματα. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να ανεγερθεί σε τμήμα της περιοχής και ένα Κέντρο Υγείας. Ήδη ο κ. Γαβότσης έχει πραγματοποιήσει επαφές με την ηγεσία του υπουργείο Υγείας, χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια θετική απάντηση.
Ωστόσο, συνολικά η ανάπλαση, η οποία δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια, φαίνεται να έχει «κολλήσει» στην εξεύρεση πόρων, καθώς απαιτούνται σημαντικά κονδύλια για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Μόνο η μελέτη εκτιμάται ότι ανέρχεται, σύμφωνα με τον δήμο, στις 800.000 με 1.000.000 ευρώ.
«Είναι αδύνατο να καλύψουμε αυτή τη στιγμή το κόστος της μελέτης, αλλά και την υλοποίηση συνολικά του έργου το οποίο αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ. Προσπαθούμε να βρούμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, αρχικά για την μελέτη και στη συνέχεια για την ένταξη του έργου», δήλωσε στην εφημερίδα ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότης.
Το ποδηλατικό πάρκο
Στην ίδια έκταση, από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου, είχε ξεκινήσει και υλοποιήθηκε ένα ποδηλατικό πάρκο (Mtb), το οποίο επεκτείνεται σε 5 στρέμματα. Ωστόσο, ο χώρος ουσιαστικά δεν φαίνεται να εξυπηρετεί τους ποδηλάτες, καθώς, όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν ζητήματα λειτουργικά. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, ουσιαστικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω ορισμένων κακοτεχνιών.
Από την πλευρά του, πάντως, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ευάγγελο Καραστεργίου ξεκαθαρίζει ότι οι όποιες αλλαγές και παρεμβάσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν με τον συνολικό σχεδιασμό της περιοχής. «Αυτό που φροντίζουμε εμείς είναι να συντηρούμε και να καθαρίζουμε τον χώρο του ποδηλατοδρομίου για να εξυπηρετούνται οι δημότες», τόνισε στην εφημερίδα «Τριάντα Ημέρες» ο κ. Καραστεργίου.

Αναδημοσίευση απο την έντυπη εφημερίδα Τριάντα Ημέρες
Μπορείτε να διαβάσετε την εφημερίδα ηλεκτρονικά πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου