Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018

Δημοτικό Κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου: Έργο πνοής για το Ωραιοκάστρο - Αρχές του 2019 ξεκινούν τα έργα

Το Δημοτικό κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου μπαίνει σε τροχιά ολοκλήρωσης. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του δήμου, χρόνια μετά τον αρχικό του σχεδιασμό, παίρνει «σάρκα και οστά».
Τελευταίο κομμάτι στο παζλ η τοποθέτηση σκέπαστρου, που αποτελεί «αγκάθι» για τη 12μηνη λειτουργία του. Πρόκειται για ένα κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών και από τα μεγαλύτερα έργα αθλητικής υποδομής σε ολόκληρο τον νομό Θεσσαλονίκης. Εκτιμάται ότι ετησίως θα φιλοξενεί περισσότερους από 5.000 ενδιαφερόμενους. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του, χωρίς επιβάρυνση, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή,  των δημοτών του Ωραιοκάστρου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση της διοίκησης του δήμου είναι να προχωρήσει στην τοποθέτηση ενεργειακού σκέπαστρου, με στόχο της ολοκλήρωσης ενός έργου «πνοής», όπως το χαρακτηρίζουν, για ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη.
Το ενεργειακό σκέπαστρο αποτελεί καινοτομία, καθώς πρόκειται για μία εγκατάσταση παθητικού ηλιακού συστήματος με έξι πολυκαρβουνικά «φύλλα». Από αυτά τα τέσσερα θα είναι κινούμενα, ενώ τα δύο θα παραμένουν σταθερά. Θα πατάει πάνω σε μία σύμμικτη κατασκευή από χάλυβα και οπλισμένο σκυρόδερμα, η οποία θα είναι και αυτή που θα κρατάει το στέγαστρο.
Η κατασκευή θα καλύπτει ολόκληρη την ανοικτή έκταση του κολυμβητηρίου μαζί με τις κερκίδες. Η συγκεκριμένη κατασκευή μάλιστα θα συνδυαστεί με την εγκατάσταση μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, ένας κινητήρας μεγάλος εσωτερικής καύσης που θα καίει φυσικό αέριο και θα παράγει ηλεκτρισμό και θερμότητα. Αυτό σημαίνει αυτομάτως αυτονομία ενέργειας αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων.


Τα οφέλη, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι του δήμου Ωραιοκάστρου, που θα προκύψουν για τον δήμο είναι πολλαπλά.
Κατ΄αρχας στόχος είναι η δημιουργία: αθλητικών σωματείων και ομάδων που θα ασχολούνται με την κολύμβηση (ερασιτεχνικά και επαγγελματικά), τμημάτων υδρογυμναστικής για το κοινό (μυϊκή ενδυνάμωση, αποθεραπεία τραυματισμών, βελτίωση φυσικής κατάστασης) τμήματος εκμάθησης κολύμβησης βρεφών και νηπίων.
Επίσης, επειδή το δημοτικό κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου είναι Ολυμπιακών προδιαγραφών, στόχος της διοίκησης είναι να φιλοξενεί διεθνείς αλλά και πανελλήνιες αθλητικές διοργανώσεις.
Όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν την ανάπτυξη αλλά και την αναβάθμιση, όχι μόνο του Κονταξοπούλειου κολυμβητηρίου, αλλά και της αγοράς στην ευρύτερη περιοχή του Ωραιοκάστρου. Το νέο κολυμβητήριο θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τη δημιουργία νέων καταστημάτων και κατ΄επέκταση νέων θέσεων εργασίας, σε μια αγορά, που σήμερα μετρά τις πληγές από την οικονομική ύφεση που πλήττει ολόκληρη τη χώρα.
"Το Δημοτικό κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου,  ένα απ΄ τα μεγαλύτερα έργα του δήμου, μετά από χρόνια ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση σκέπαστρου. Μια ακόμη προεκλογική μας δέσμευση βαίνει προς ολοκλήρωση. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Στόχος μας είναι, επειδή το κολυμβητήριο είναι ολυμπιακών προδιαγραφών, να φιλοξενήσει  μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, γεγονός που θα βοηθήσει στην αναβάθμιση και στην ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό που πρέπει να έχουν όλοι στο μυαλό τους είναι ότι το Ωραιόκαστρο, μ΄αυτό το καινοτόμο κολυμβητήριο,  θα γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη δυτική Θεσσαλονίκη αλλά για ολόκληρο τον νομό" δήλωσε στην εφημερίδα Τριάντα Ημέρες ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ενώ ο Ηλίας Ζιακούλης, αντιδήμαρχος καθαριότητας & πρόεδρος του ΔΗ.ΚΕ.Ω, δήλωσε ότι "το Δημοτικό Κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου είναι ένα από τα καλύτερα και ασφαλέστερα κολυμβητήρια στην Ελλάδα. Το μειονέκτημα του είναι ότι δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του καθ΄όλη την διάρκεια του έτους, διότι είναι ένα «ανοιχτό» κολυμβητήριο.  Η διοίκηση, λοιπόν, του Δήμου έκρινε απαραίτητο το κλείσιμο του κολυμβητηρίου με ένα σύγχρονο ανοιγόμενο στέγαστρο, έτσι ώστε οι πολίτες του Δήμου Ωραιοκάστρου να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες ενός πρότυπου κολυμβητηρίου και τους δώδεκα μήνες του χρόνου". 
Οι εργασίες αναμένονται να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον κ. Ζιακούλη, αρχές του 2019 και θα κοστίσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Αναδημοσίευση απο την έντυπη εφημερίδα Τριάντα Ημέρες
Μπορείτε να διαβάσετε την εφημερίδα ηλεκτρονικά πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου