Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017

Άρθρο της Βικτωρίας Γεράκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η ίδια μέρα κάθε χρόνο!
Τρεις σκέψεις για αυτήν την ημέρα…
- Τιμή και δόξα στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία που από το 2013 και με πράξεις πολιτικής ανυπακοής κατάφεραν επιτέλους να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να οδηγούν. Αυτά σε μια εποχή που το γυναικείο φύλο βάλλεται από παντού και επιχειρείται να θεωρηθεί κενό ουσίας και νοήματος.
Εύφημος  μνεία και στους άντρες στη Σαουδική Αραβία που συμπαραστάθηκαν σε αυτόν τον αγώνα. Διάβασα επίσης πως πριν λίγες ημέρες  τις  επετράπη να μπουν για πρώτη φορά στο εθνικό στάδιο για να ακούσουν οπερέτα.
- Έκπληκτη με άφησε η εκστρατεία των γυναικών στο Αφγανιστάν  #WhereIsMyName.
Εκεί το όνομα μιας γυναίκας είναι ταμπού. Μέχρι το γάμο της  είναι η «κόρη του πατέρα της» και μετά  γίνεται η «σύζυγος του συζύγου της». Κάτω από το hashtag #WhereIsMyName, έβαλαν λοιπόν το όνομα τους στα κοινωνικά μέσα για να διεκδικήσουν το αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα να βγουν από την ανωνυμία και να αποκτήσουν το βασικό σύμβολο της ατομικότητάς τους, της αυτονομίας και της ολότητάς τους. Να αποκτήσουν το δικό τους όνομα!                                                                  - Τέλος, στα δικά μας. Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών προκαλεί μεγαλύτερη αμηχανία όταν το εξετάζεις στις δυτικές κοινωνίες, στους δικούς μας «πολιτισμούς». Στην πλειοψηφία τους τόσο τα θύματα-γυναίκες όσο και οι θύτες τους ανήκουν πολλές φορές  στις υψηλότερες κοινωνικά, μορφωτικά και οικονομικά τάξεις και το πεδίο είναι βέβαια η οικογένεια. Μέσα στα σπίτια τους ξύλο τρώνε και οι μορφωμένες και οι εύπορες και το ξύλο το τρώνε από αντίστοιχα μορφωμένους και επαγγελματικά πετυχημένους άντρες.
Το χειρότερο μάλιστα κατ’ εμέ, είναι ότι η βία σε βάρος των γυναικών προκαλεί μεγαλύτερη ντροπή στα θύματα από ότι θα έπρεπε να προκαλεί στους  θύτες. Δεν γνωρίζω άλλο έγκλημα που να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.

Γεράκη Βικτωρία
Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Ωραιοκάστρου
πρ. Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Ωραιοκάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου