Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017

Ανέστης Πολυχρονίδης: Αλήθεια, ποιος μιλάει, τι λέει και σε ποια διοίκηση του Δήμου αναφέρεται;

Φίλες και Φίλοι,
αυτή τη φορά, αντί σχολιασμού επέλεξα να ανατρέξω στον προεκλογικό λόγο του 2014, του τότε υποψηφίου και νυν Δημάρχου Ωραιοκάστρου, και να θέσω το εξής απλό ερώτημα: Αλήθεια, ποιος μιλάει, τι λέει και σε ποια διοίκηση του Δήμου αναφέρεται;
Ας δούμε λοιπόν τι έλεγε τότε και τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα:
- Μιλούσε για το...«σπορ» των απ ́ευθείας αναθέσεων, αλλά με τη σημερινή διοίκηση αυτές ξεπερνούν κάθε προηγούμενο (μόνο για μελέτες πάνω από 600.000 ευρώ),
- Μιλούσε για τις...παρατυπίες που ακύρωναν αποφάσεις, αλλά με τη σημερινή διοίκηση ακυρώνονται από την Αποκεντρωμένη η μία πίσω από την άλλη
- Μιλούσε για τις... άδικες κατανομές επιχορηγήσεων των Συλλόγων, αλλά με τη σημερινή διοίκηση καταργήθηκαν!

- Μιλούσε για τις...ασφαλτοστρώσεις των 2 εκατοστών, αλλά με τη σημερινή διοίκηση με μία βόλτα στους δρόμους αποδεικνύεται η «ποιότητα» αλλά κυρίως η προχειρότητα των ασφαλτοστρώσεων.
- Μιλούσε για τις...απαράδεκτες χωματερές, αλλά με τη σημερινή διοίκηση έχουμε νέες χωματερές.

 Δε συζητάμε για την ...έλλειψη θέσεων στάθμευσης, για την αδυναμία κατασκευής των 2 σχολείων με ΣΔΙΤ στη Δ.Ε. Ωραιοκάστρου, για την αδυναμία επιστροφής της άδειας λειτουργίας (Φ.Ε.Κ.) του 5ου Δημ.Σχολείου Ωραιοκάστρου (Γαλήνη/Σκάρα), για την αδυναμία κατασκευής της γέφυρας της Ν.Φιλαδέλφειας καθώς και για δεκάδες άλλες αδυναμίες και εξαγγελίες.

Τι συνέβη άραγε και όλα αυτά παραμένουν ..."αδυναμίες" και της σημερινής διοίκησης;
Τότε, για τους δικούς τους προεκλογικούς λόγους, δεν ήθελαν να δουν τα μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν μέσα στα τρεισήμισι χρόνια διοίκησης του Δήμου μας. Ας θυμηθούμε μαζί μερικά από αυτά:

Ο δρόμος Νεοχωρούδας-Πενταλόφου, το γήπεδο ποδοσφαίρου στην Παιδόπολη, η ευθεία στίβου και η ανάπλαση της εισόδου του γηπέδου στο Ωραιόκαστρο, η ανακατασκευή και η κατασκευή αθλητικών χώρων καθώς και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με τη δημιουργία πλατείας και οργανωμένων θέσεων στάθμευσης στο Κονταξοπούλειο.

Ακόμα τα πάρκα μπροστά στην ΕΛΠΙΔΑ, στο Βουναλάκι, στη Γαβρά, η εκπαιδευτική ποδηλατική πίστα νέων στα Αλώνια, οι τρεις κυκλικοί κόμβοι και οι μελέτες για άλλους δύο σε Λητή και Γαλήνη.

Ο αγωγός ομβρίων στην Κομνηνών και στη Θεσσαλονίκης, η λύση του αποχετευτικού προβλήματος σε περιοχές του Παλαιοκάστρου, γύρω απο τον ΟΑΕΔ, νότια της Γαλήνης και στον οικισμό Αγ.Γεωργίου.

Η σήμανση των ποδηλατικών-περιηγητικών διαδρομών στον ορεινό όγκο, το Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας, η επέκταση του 2ου Λυκείου Ωραιοκάστρου, η ανακατασκευή της στέγης του Δημ.Σχολείου Δρυμού, η λειτουργία του 5ου Δημοτικού σχολείου στο ΣΚΑΡΑ και του 2ου Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου.

Η ανακατασκευή των κτηρίων και η λειτουργία των παιδικών σταθμών σε Μεσαίο, Μελισσοχώρι και Παιδόπολη, οι δεκάδες παρεμβάσεις βελτίωσης των παραμελημένων σχολικών υποδομών στη Δ.Ε. Μυγδονίας, καθώς και τα έτοιμα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έργα της κατασκευής του 2ου Δημοτικού Παλαιοκάστρου με 2,7 εκατ.ευρώ, τα 3 εκατ.ευρώ για το αποχετευτικό Μυγδονίας, τα 9,3 εκατ.ευρώ για το αποχετευτικό Πενταλόφου-Νεοχωρούδας, τις 420.000 ευρώ.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κονταξοπούλειου Αθλητικού Κέντρου, τη μελέτη για την ενεργειακή και κτηριακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου (κλειστό) και πολλά μα πολλά άλλα!

Σήμερα, για την ίδια περίοδο θητείας της σημερινής διοίκησης, πρέπει να ψάξει πολύ κάποιος για να βρει έστω ΕΝΑ δικό της ολοκληρωμένο έργο, παρόλο που οι σημερινοί διοικούντες τα βρήκαν όλα έτοιμα, καταγεγραμμένα και φυσικά δρομολογημένα.

Επίσης το 2011 μειώσαμε δραστικά τα δημοτικά τέλη (-45% σε Ωραιόκαστρο και -27% σε Μυγδονία) χωρίς να ανατραπεί το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων του 2012 (+50.000ευρώ) και του 2013 (+-0).

Αντί λοιπόν να εργαστούν και να συνεχίσουν αυτήν την δύσκολη προσπάθεια, προτίμησαν την εύκολη λύση της αύξησης κατά 33% των δημοτικών τελών, αδυνατώντας να περιορίσουν τα έξοδα.

Το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων πέρασε στο μείον το 2014 (-240.000 ευρώ), το 2015 (-766.000 ευρώ), το 2016 (-500.000 ευρώ), αποτέλεσμα και των "άτυχων" χειρισμών της διοίκησης στο θέμα των συμβασιούχων.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς την καθημερινή εικόνα εγκατάλειψης και επικίνδυνης ανευθυνότητας, καθώς και τους απαράδεκτους και απόλυτα κατακριτέους χειρισμούς της διοίκησης στο προσφυγικό που πρόσθεσε ένα μεγάλο κεφάλαιο ιδιαίτερα αρνητικής αρνητικής δημοσιότητας για τον τόπο και τους συμπολίτες μας ακόμη και εκτός συνόρων της πατρίδας μας, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι για να αλλάξει ρότα ο τόπος μας χρειάζεται πολλή και επίμονη δουλειά, στοχευμένες δράσεις και όχι μόνο παχιά λόγια.

Με τιμή

Ανέστης Πολυχρονίδης, Δημοτικός Σύμβουλος
π. Αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου και Τεχνικών Έργων Δ.Ω.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/νση: Βασ. Γεωργίου 23 & Τραπεζούντος, Τ.Κ. 57013 Τηλέφωνο: 2313 304008 FAX: 2313 304039
Ωραιόκαστρο, 29/02/2012 ΑΡ.ΠΡΩΤ. :
ΠΡΟΣ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΗΜΟΥ

ΘΕΜΑ: «Ενέργειες αντιδημαρχίας τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Ωραιοκάστρου έτους 2011»
ΣΧΕΤ.:
Δουλειά, δουλειά, δουλειά ..............
Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας κινηθήκαμε άμεσα. Με το υπάρχον προσωπικό που υπήρχε στους τρεις πρώην Δήμους στελεχώθηκε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία λειτουργεί στον 1ο όροφο του κτιρίου Ι. Καποδίστριας στην Δ. Ε. Ωραιοκάστρου. Με το υπάρχον μόνιμο προσωπικό και τους συμβασιούχους, στελεχώθηκαν ολιγομελή συνεργεία όπως οδοποιίας, οικοδομικών, μεταλλικών κατασκευών, σήμανσης, βαφής και συντήρησης οδών και κτιρίων κ.λ.π..

Η δράση μας βασίστηκε πάνω σε τρεις κύριους άξονες:
Ο πρώτος άξονας αφορά την άμεση αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών των συμπολιτών μας.
Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τον σχεδιασμό των έργων, τα οποία είχαν δρομολογηθεί και θα έπρεπε με κάθε τρόπο να υλοποιηθούν και ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τον στρατηγικό σχεδιασμό και την εφαρμογή του αναπτυξιακού προγράμματος μας ( 2011-2014) για τον νέο Δήμο Ωραιοκάστρου.

Άμεσες προτεραιότητες δόθηκαν :
1. Στην βελτίωση της σήμανσης για την ασφαλή κίνηση πεζών και οχημάτων καθώς και των οδικών αξόνων πρόσβασης, από και προς το κέντρο του Δήμου
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, διαπλατύνθηκε η οδός από Παλαιόκαστρο προς Νεοχωρούδα, δημιουργήθηκε πεζόδρομος και τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα ασφαλείας στα επικίνδυνα σημεία του δρόμου.
Ασφαλτοστρώθηκε και διαπλατύνθηκε η οδός από Ωραιόκαστρο προς Μελισσοχώρι.
Έγιναν διαγραμμίσεις διαβάσεων πεζών, ιδίως γύρω από σχολεία με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο (Δημοτικό της Γαλήνης, 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, Δημοτικό Μελισσοχωρίου, Δημοτικό Λητής, Γυμνάσιο – Λύκειο Δρυμού).
Αντιμετωπίστηκαν χρόνια προβλήματα κακοσχεδιασμού του οδικού δικτύου κατά μήκος της Συμμαχικής οδού, της οδού Ιωνίας (περιοχή ΕΛΤΑ), της οδού Νέστου και πλήθος άλλων. Επιπλέον ασφαλτοστρώθηκε η οδός Κομνηνών, τμήμα της 25ης Μαρτίου και έγιναν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών των οδοστρωμάτων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Ελαιοχρωματίστηκε το κτίριο του Δημαρχείου, του Κολυμβητηρίου καθώς και το τοιχίο οπλισμένου σκυροδέματος, εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου – Οδός Θεσσαλονίκης- για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας.

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και κατασκευάστηκαν επιτέλους οι πρώτοι τρείς κυκλικοί κόμβοι στις διασταυρώσεις καρμανιόλα της Δημοτικής Ενότητας Ωραιοκάστρου.

Με την υλοποίηση αυτού του στόχου, για τον οποίο αγωνιζόμασταν πάνω από 10 χρόνια, πετύχαμε την θεαματική μείωση των καθημερινών τροχαίων ατυχημάτων και την αισθητική βελτίωση των εισόδων της πόλης μας.

Νέοι κυκλικοί κόμβοι προγραμματίζονται στην είσοδο της Γαλήνης, στην Λεωφ. Δημοκρατίας με Θεσσαλονίκης, στο Μελισσοχώρι, στην Λήτη και στον Δρυμό.
Σύντομα ξεκινά και η επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης και κατατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση για συγκοινωνιακή αναδιάρθρωση και σύνδεση των Δημοτικών Ενοτήτων.

2. Στη σχολική στέγη
Έγιναν άμεσες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων του Δήμου
Συγκεκριμένα ανακατασκευάσθηκε το παλαιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Μεσαίου και λειτουργεί σήμερα ως παιδικός σταθμός, ένα κτίριο στις κατασκηνώσεις του Μελισσοχωρίου καθώς και το κτίριο στην παιδόπολη Ωραιοκάστρου.
Κατασκευάσθηκαν εννέα W.C. στο 2ο Δημοτικό Παλαιοκαστρού και τοποθετήθηκαν τρία W.C. στο Δημοτικό της Ν. Φιλαδέλφειας.
Έγιναν εργασίες διαχωρισμού των χώρων και ενίσχυσης της θέρμανσης στο νηπιαγωγείο του Μελισσοχωρίου, τοποθετήθηκε νέο στέγαστρο εισόδου στο 1ο νηπιαγωγείο Λητής και τοποθετήθηκαν πλακάκια στο 2ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου.
Έγιναν εργασίες μόνωσης της στέγης των κτιρίων των Δημοτικών Σχολείων Δρυμού του 1ου , 3ου ,4ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου, του Γυμνασίου Δρυμού, του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου, του 2ου και 5ου νηπιαγωγείων Ωραιοκάστρου, του 2ου Νηπιαγωγείου Λητής, καθώς και των παιδικών σταθμών στον ΟΑΕΔ και Παιδόπολης, όπου και κατασκευάστηκε έξοδος κινδύνου (λειτουργούσε χωρίς έξοδο κινδύνου !).

Μετά από παρέμβασή μας παραλήφθηκαν οκτώ νέες αίθουσες για το Γυμνάσιο-Λύκειο Δρυμού και διανοίχθηκε διάδρομος για την σύνδεση των δύο κτιρίων, παλαιού και νέου.

Κατασκευάστηκε ράμπα ΑΜΕΑ και τοποθετήθηκαν κάγκελα ασφαλείας στο 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου.

Ελαιοχρωματίστηκαν το νηπιαγωγείο Πενταλόφου , τμήματα του Γυμνασίου Καλλιθέας, ο παιδικός σταθμός και το Δημοτικό στο Μελισσοχώρι. Το Νηπιαγωγείο και το παλαιό κτίριο του Δημοτικού Λητής, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Μυγδονίας και το παράρτημα του στο Σχάρα, το 1ο, 3ο, 5ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου, το 2ο Νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου το 1ο, 2ο, 3ο Δημοτικά σχολεία Ωραιοκάστρου, το 1ο, 2ο Δημοτικό Παλαιοκάστρου. Ελαιοχρωματίστηκαν οι εξωτερικές επιφάνειες τμήματος του 4ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου, του 1ου, 2ου Γυμνασίου και του 1ου, 2ου Λυκείου, στην αυλή του οποίου τοποθετήθηκαν δύο μπασκέτες, ενώ ολοκληρώθηκε και η μελέτη εξαερισμού των τριών αιθουσών.

Κινήσαμε εκ νέου την διαδικασία για το κτιριολογικό με το Υπουργείο Παιδείας και την παραχώρηση των 3 οικοπέδων από την ΚΕΔ (εκκρεμούσε από το 2009) για την κατασκευή του 2ου Δημοτικού Παλαιοκάστρου στην οδό Δ. Υψηλάντη.
Κατορθώσαμε να πάρουμε και την έγκριση του κτιριολογικού και την παραχώρηση των 3 οικοπέδων από την ΚΕΔ. Σύντομα εκδίδεται η οικοδομική άδεια και στην συνέχεια γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Ήρθαμε σε επαφή με το Συμβούλιο Επικρατείας για το οικόπεδο του 2ου Δημοτικού σχολείου Μελισσοχωρίου .Στείλαμε συμπληρωματικά στοιχεία και πετύχαμε την θετική απόφαση του ΣτΕ.

Διεκδικούμε την παραχώρηση των στρατοπέδων Κουτηφάρη 1 και 2 και τις αποθήκες πυρομαχικών στην θέση Έλια για την σχολική στέγη και πήραμε αποφάσεις Δ.Σ. για παραχώρηση στον ΟΣΚ, δύο οικοπέδων σε Ωραιόκαστρο και Δρυμό για την κατασκευή Νηπιαγωγείων.
Συντονίσαμε τις διαδικασίες της Επιτροπής Καταλληλότητας και τις εργασίες ανακατασκευής των κτιρίων ούτως ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις του ΟΣΚ για την στέγαση του 5ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου (2ου Μελισσοχωρίου) καθώς και του 2ου Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου.
Πιέζουμε για να ξεκινήσουν οι εργασίες των ενταγμένων στα ΣΔΙΤ έργων κατασκευής του 6ου 12θέσιου ολοήμερου Δημοτικού σχολείου στον ΟΑΕΔ και του 3ου 12θεσιου Γυμνασίου στο ΟΤ 78Β στο Παλαιόκαστρο.
Συνεχίζουμε τις μελέτες του 4ου Γυμνασίου και του 5ου Δημοτικού στη Γαλήνη, του 4ου Δημοτικού στα Πεύκα, του Λυκείου Καλλιθέας και του Δημοτικού Μεσαίου.
Ολοκληρώθηκαν και κατατέθηκαν οι μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης για το 1ο, 2ο δημοτικά σχολεία Ωραιοκάστρου, το Δημοτικό Μελισσοχωρίου, το Γυμνάσιο Μυγδονίας και το Γυμνάσιο Καλλιθέας, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα ́ ́ Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη ́ ́ και να χρηματοδοτηθούν επεμβάσεις τόσο για την αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους, όσο και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Δημοπρατήθηκε και άρχισαν οι εργασίες επέκτασης του 2ου Λυκείου Ωραιοκάστρου για την προσθήκη δύο αιθουσών, ενός εργαστηρίου Φυσικής – Χημείας και οκτώ W.C. συνολικού ποσού 430.000,00€.

3. Στον τομέα του αθλητισμού
Ολοκληρώθηκε η μελέτη σήμανσης 20 ποδηλατικών διαδρομών που συνδέουν όλες τις Δημοτικές Ενότητες μεταξύ τους.
Η μελέτη εντάχθηκε στο μέτρο 41, του τοπικού προγράμματος LEADER, της ΟΤΔ ́ ́Αναπτυξιακή νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ ́ ́
Στόχος μας είναι να γίνει ο Δήμος Ωραιοκάστρου κεντρικό σημείο αναφοράς γύρω από το ποδήλατο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμενοι οργανώσαμε τον Μάρτιο του 2011 τον πρώτο αγώνα ορεινής ορειβασίας σε συνεργασία με το ποδηλατικό τμήμα του ΠΑΟΚ και μελλοντικά ευελπιστούμε να διοργανώσουμε και τον 1 ποδηλατικό γύρο Ωραιοκάστρου
Μετά από επίπονες προσπάθειες συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν τα έργα κατασκευής δύο γηπέδων 5Χ5 ένα στη Λητή και ένα στον Δρυμό. Καταφέραμε να τοποθετηθεί ο συνθετικός χλοοτάπητας, στο βοηθητικό γήπεδο Ωραιοκάστρου. Επιπλέον έγιναν εργασίες βελτίωσης εγκαταστάσεων στα γήπεδα Πενταλόφου, Ν.Φιλαδέλφιας, Μονολόφου, Λητής και Δρυμού, ενώ προγραμματίστηκαν εργασίες και στα υπόλοιπα γήπεδα και στα κλειστά Γυμναστήρια. Στον τομέα των υποδομών και των αναπλάσεων συντονίζουμε τις διαδικασίες ένταξης και έγκρισης σε προγράμματα των μελετών των έργων, για την Αστική Ανάπλαση Δημοτικής Ενότητας Ωραιοκάστρου (αθλοπαιδείας, πάρκα και χώροι πρασίνου), για το ́ ́ Καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης παρακολούθησης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών Δήμου Ωραιοκάστρου ́ ́, για την ένταξη στο πράσινο ταμείο του ΥΠΕΚΑ του οικοπέδου στην Γαλήνη, για τον δρόμο και το αποχετευτικό δίκτυο Πενταλόφου – Νεοχωρούδας,
Σε εξέλιξη είναι τα έργα ανάπλασης της πλατείας του Μεσαίου του Πνευματικού κέντρου Νεοχωρούδα,ς της οδού Μπελογιάννη στη Λητή, της γέφυρας της Νέας Φιλαδέλφιας, του αποχετευτικού δικτύου Λητής, Μελισσοχωρίου και άλλα.

4. Επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως
Μετά από ένα μεταβατικό στάδιο διοικητικής αναδιάρθρωσης υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, προχωράει η Β1 φάση της πολεοδομικής μελέτης Ωραιοκάστρου, έγινε με απόφαση Δ.Σ. η επανεκκίνηση της μελέτης της Γαλήνης (από το 1995) και δρομολογούνται οι προκηρύξεις για τις μελέτες κτηματογράφησης πολεοδόμησης και πράξης εφαρμογής των Δ. Ενοτήτων Καλλιθέας και Μυγδονίας.
Ευχαριστώ τους πολίτες που προσέφεραν εθελοντική εργασία και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου για την συνεργασία τους.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου